BENİM KALBİM
SENİN KALBİN
HEPİMİZİN KALBİ İÇİN SÖZ VER

Kardiyoloji konusunda, kalp ve damar sağlığında bilinç oluşturmak ve bu konuda koruyucu hekimlik sağlayarak halkımıza tedavi hizmetleri sunan Türk Kalp Vakfı’nın ana amacı; kalp damar hastalıklarına karşı halkımızın uyarılması, bilinçlendirilmesi ve hastalanmadan önce sağlıklarına dikkat etmelerinin sağlanması ve farkındalıklarının arttırılmasıdır.

Türk Kalp Vakfı tarafından düzenlenen 19. Dünya Kalp Günü etkinlikleri ile dünyada ve özellikle Türkiye’mizde en büyük ve birinci sırada ölüm nedeni olan Kalp Damar Hastalıkları konularında halkımız uyarılmakta, bilinçlendirilmekte, motive edilmektedir. Böylelikle bu hastalıktaki ölüm riskinin asgariye indirilmesi yolunda gerekli çalışmalar ve uyarılar yapılmaktadır.

Bilinçlendirme çalışmaları kapsamında düzenlenen 19. Dünya Kalp Günü programında Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven yaptığı açılış konuşmasında;

"Dünya Kalp Federasyonu verilerine göre, her yıl 17.5 milyon insan kalp hastalığı ve inme dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar (CVD) nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya genelinde bir numaralı ölüm sebebi olan bu hastalıkların 2030 yılına kadar 23 milyon seviyesine çıkması bekleniyor. Ancak bu, değiştirilemeyecek bir şey değil. Hayatımızda yalnızca birkaç küçük değişiklik yaparak daha uzun, daha kaliteli ve daha kalp dostu bir yaşam sürdürebiliriz. Kendinize, sizin için değerli olan insanlara ve dünya üzerindeki herkese yalnızca şunu söyleyin: “KENDİ KALBİME ve SENİN KALBİNE iyi bakılması için ne yapabiliriz?

İşte size bu yılki Dünya Kalp Günü'nde bir söz verme fırsatı... Daha sağlıklı yemekler pişirme ve tüketme, daha hareketli olma, çocuklarınızı daha hareketli olmaları konusunda teşvik etme, sigara içmeme ve sigara içen sevdiklerinize sigarayı bırakmaları konusunda yardım etme konusunda bir söz verin” dedi.

Türk Kalp Vakfı tarafından organize edilen 19. Dünya Kalp Günü kapsamında, 29 Eylül 2018 Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi destekleri ile KOZZY AVM’de Türk Kalp Vakfı Çocuk Kardiyoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Türkan Ertuğrul tarafından “Ailelerin çocuk kalp sağlığı ile ilgili bilinçlendirilmesi konferansı” gerçekleşti.

Çocuklarda kalp hastalıklarının doğumsal ve edinsel olduğunu belirten Prof. Dr. Türkan Ertuğrul;

“Doğumsal kalp hastalıkları; kalp odacıkları arasında delikler, kalp kapaklarında darlık ve yetersizlikler, kalp damarlarında anomaliler, damarlar arasında açıklıklar, kalp odacık, kapak ve damarların gelişmemesi şeklinde,

Edinsel kalp hastalıkları; romatizmal kalp hastalığı, kalp kası hastalığı (kardiyomiyopati), enfeksiyon (endokardit, miyokardit, perikardit), kalp yetersizliği, Arteriyosklerotik kalp hastalıklarına yatkınlık şeklinde olduğunu belirtti.

Doğumsal kalp hastalığının, Morarma, Huzursuzluk, Terleme, Emerken yorulma, Sık nefes alma, Göğsün hızla inip çıkması, Nefes almada güçlük çekme, Kalbin hızlı atması, Kilo alamama, Sık sık ateşlenme, öksürük olma, Bayılma gibi klinik belirtileri olduğunu kaydeden Ertuğrul, ailelerin çocuklarının kalp sağlığı kontrollerini mutlaka yaptırmaları, sağlıklı beslenme ve spora yönlendirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Kerim Soysal yönetimindeki Klasik Müzik Resitalinin ardından, Melisa Akgül’e ait “Yolculuk” adlı fotoğraf sergisinin de ilgiyle izlendiği 19. Dünya Kalp Günü programı sonunda,

Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven tarafından, desteklerinden dolayı Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na, Kerim Soysal ve Melisa Akgül’e birer teşekkür plaketi takdim edildi.