Dünyada ve Ülkemizde Yüzyılın En Önemli Hastalıkları

Kalp-Damar Hastalıkları ve Alzheimer

Dünyada ve Ülkemizde Yüzyılın En Önemli Hastalıkları Kalp-Damar Hastalıkları ve Alzheimer - Türk Kalp Vakfı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO); Özellikle son yüzyılda, İnsan sağlığını olumsuz etkileyen, sık görülen, hastalıklar için “Özel Gün” uygulaması başlatmıştır. Bu bağlamda, Kalp ve Damar Hastalıkları ve Alzheimer için de özel gün çalışmaları 2000 li yıllardan itibaren başlatılmıştır.

Dünyada yaklaşık 26 milyon insana Alzheimer tanısı konulmuştur. Özellikle de 65 yaş üstünde, kadınlarda, erkeklere göre daha sık görülen, henüz kesin tedavisi olmayan Alzheimer Hastalığı için 21 Eylülü, erken tanı konulduğunda önlenebilen Kalp ve Damar Hastalıkları (dünyada 1 yılda 17 milyondan fazla insan kalp ve damar hastalıklarından yaşamlarını yitirmektedir) için de 29 Eylülü (Dünya Kalp Günü); ÖZEL GÜN ilan etmiştir. Bu günler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanmaktadır.

Alzheimer Hastalığının önde gelen nedeni; Kalp ve Damar Hastalıklarıdır. İkinci önemli neden; Tip 2 Diyabet (Şekerli Şeker) hastalığıdır. Obezite (Şişmanlık) da her iki hastalık için önlem alınması gereken bozukluklar arasında yer almaktadır. Sağlıklı Beslenme özellikle de son yıllarda gündemimizde sıklıkla yer almaktadır. Tütün ve tütün ürünleri; Kalp ve Damar Hastalıklarının ilk nedenidir. Alzheimer hastalığını da tetikleyicisidir.

Çalışmalar; Alzheimer ve Kalp-Damar Hastalıklarında ailevi nedenlerin (Kalıtımın) de etkili olabileceğini, doğru ve sağlıklı yaşam, devamlı sağlık kontrolleri ile önlenebilineceklerine de dikkat çekmektedir. Ailede; her iki tarafta bu hastalıklar varsa, görülme riski artsa da; erken tanı, önleyici hekimlik hizmetleri ile de önlenebilir.

Pek çok hastalık ve bozuklukların, özellikle de anne karnından başlayan Kalp ve Damar hastalıklarını ve de tetiklediği Alzheimer’ı önlemek için bilinmesi gereken doğrularımızı sıralamak istedik;

  • Öncelikle; kendimize değer vermeliyiz. Kendimizi sevmeliyiz.
  • Anne karnından başlayarak sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıyız.
  • Ailemizde sözünü ettiğimiz hastalıklar varsa, hekimimize bilgi vermeliyiz.
  • Sağlıklı ve doğru beslenmeliyiz. Doğru bilgiyi sağlık ünitelerimizden almalıyız.
  • Gereksiz ve aşırı stresten uzak durmalıyız.
  • Eğitime önem vermeliyiz.
  • Hareketli yaşam biçimi çok önemli. Evimize ve içimize kapanmamalıyız. Her iki hastalık için de; dostluk çok önemli. 
  • Sosyal yaşamın içinde olmalıyız.
  • Kendimizle ve çevremizle barışık olmalıyız. Okuyarak, doğru kaynaklardan edindiğimiz bilgimizi çevremizle paylaşmalıyız.
  • Şekerden, kilodan, sigaradan, aşırı alkolden, bağımlılık yapan, beynimizi uyutan ilaçlardan uzak durmalıyız.

Dünyada; 65 yaş üstüne yaşlı diyorduk. Bu değer; 80 yaşa çıktı. Bu bizi mutlu etmeli… Önemli olan takvim yaşımız (doğum tarihimiz) değildir. Gerçek yaşımız önemlidir.

Mutluluk- Sağlıklı yaşam, sosyal ortam, ruh sağlığımız hep genç olmalı. Uzun- mutlu ve sağlıklı yaşam dileklerimizle.