Değerli Kalp Dostları,

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi (Küresel salgın) olarak belirtilen ve tüm dünyada olduğu gibi ve ülkemizde de gün geçtikçe hızla artan Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 32. Kalp Haftası Programımızı ve Kalp Haftası ile ilgili tüm etkinliklerimizi iptal ettik ve 32. Kalp Haftasını bu yıl dijital ortamda yapmaya karar verdik.

Bunun için 32. Kalp Haftası ile ilgili duygu ve düşüncelerini belirten yazılarını bizlerle paylaşan çok değerli İstanbul Valisi Sn. Ali Yerlikaya’ya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu’na, İstanbul İl Sağlık Müdürü Sn. Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na, Onursal Başkanımız Sn. Arb. Av. Çetin Yıldırımakın’a kalpten teşekkürlerimizi iletiyor, hazırlanan yazıları gün gün bilgilerinize sunuyoruz.

Ülke olarak yaşadığımız bu zorlu süreci en az hasarla atlatmayı umuyor, etkinliklerimizi ileriki günlerde sağlıkla tekrar birlikte gerçekleştirme umuduyla sağlıklı ve iyi kalpli yarınlar diliyorum.

KALBİNİZ SİZİN ELİNİZDE

Türkiye’nin güvenilir ve saygın Sivil Toplum Örgütleri arsında yer alan vakfımız, Türkiye’de kalp damar sağlığı ile ilgili halkı bilinçlendirme çalışmalarında ilklerin öncüsü olarak hem ülke genelinde hem de uluslararası alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir.

Hedeflerimiz arasında yer alan, büyük oranda tedavi edilebilir bir hastalık olup erken teşhis ve tedavi ile önlenebilen kalp hastalıkları ile ilgili, çok yönlü olarak ele aldığımız bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarımızla halkımızın hasta olmadan önlem almalarını her fırsatta tavsiye ediyoruz.

Kalp ve damar hastalıkları sinsi ilerleyen bir hastalıktır. O nedenle erken tanının bu ve diğer hastalıklarda olduğu gibi son derece önemli olduğunu değerlendiriyoruz.

Ayrıca bu tür tedaviler, hastaya ve uzun vadede ülke ekonomisine hastalık masraflarının azaltılması anlamında pozitif katkıları olan ve kendi alanında çok faydalı olan çalışmalardır. Bu açıdan da değerlendirilmesinin yararlı olduğunu düşünüyoruz.

Erken tanı noktasında, Şişli 19 Mayıs Cad. No.8 adresindeki Türk Kalp Vakfı Merkezinde aynı zamanda erken tanı kapsamında kalp damar hastalıkları konusunda görev yapan Tıp Merkezimiz ve Laboratuvarımız bu zorlu günlerde de çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir.

Bu yıl önemli bir sağlık organizasyonu olan ve farkındalık çalışmalarımızın yoğun olarak gerçekleştirildiği ve devlet takviminde de yer alan Kalp Haftamızı her yıl olduğu
gibi bu yıl da 06 Nisan 2020 tarihi ile başlayan haftada, yukarıda da belirtildiği gibi dijital olarak, kutlayacağız.

Farkındalık çalışmalarını hem ulusal hem de uluslararası alanda sürdürerek, 2019 Nisan ayında başlayan ve bu yılın Haziran ayında bitecek olan, Avrupa Birliği’nin (AB), ‘Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-V Hibe Programı kapsamındaki “Türk-İtalyan Kalp Sağlığı Network”ü Batman Projesinin çalışmalarını da yürütüyoruz. Bu çalışmalarımız da Koronavirüs salgını nedeniyle 01 Ekim 2020 tarihine kadar ertelenmiş olup, resmi izinler verildiği taktirde şu ana kadar çok başarıyla sürdürülen çalışmalarımız 2020 yılı sonuna kadar devam edecektir.

Bu fon desteğiyle oluşturulan proje; Batman Merkezdeki ilköğretim okullarındaki 06-14 yaş grubu çocukların annelerinin, çocuklarının kalp sağlığı ile ilgili bilinçlendirilmesi ve farkındalıkların yaratılması için Türk Kalp Vakfı liderliğinde ve İtalyan Kalp Vakfı destekleri ile gerçekleştirilen bir projedir.

45 yıllık büyük bir mazisi olan Türk Kalp Vakfı tarafından yaratılan ve yürütülen bu proje, kısa vadede Batman’da, uzun vadede ise tüm Türkiye genelinde Kalp ve Damar Hastalıkları riskinin azaltılmasına katkıda bulunacak bir proje olarak ilerde ki günlerde ülkemiz genelinde yaygınlaştırılacaktır.

Bu ve buna benzer çalışmalarla Amaç insan sağlığı ve tüm dünyada ölümlere en çok sebep olan kalp damar hastalıklarının azaltılması için bir nebze de olsa katkı sağlamaktır.

32. Kalp Haftası’nda da sevdiklerimiz ve kendimiz için sağlıklı ve iyi kalpli olma temennisiyle saygılarımı sunuyorum.

Kalbiniz sizin elinizde!

Kenan Güven