Türk Kalp Vakfı & İtalyan Kalp Vakfı “Kalp Sağlığı Networkü Projesi” Final Konferansı

Türk Kalp Vakfı tarafından, İtalyan Kalp Vakfı’nın destekleri ile gerçekleştirilen, Nisan 2019 tarihinde başlayan ve Haziran 2020 tarihine kadar devam etmesi planlanan Türk & İtalyan Kalp Sağlığı Networkü (TIHN) Projesi, tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle, alınan tedbirler doğrultusunda 01 Ekim 2020 tarihine kadar ara verilmek zorunda kalındı. Toplantılar online olarak 01 Ekim – 31 Aralık tarihleri arasında yapıldı.

Hem Dünya Kalp Federasyonu hem de Avrupa Kalp Birliği Üyesi olan Türk Kalp Vakfı, ‘Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu - V Hibe Programı kapsamında gerçekleştirdiği “Türk-İtalyan Kalp Sağlığı Network”ü projesiyle, 06-14 yaş grubu çocukların ailelerinin, “çocukların kalp sağlığı ile ilgili eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi” konusunda 165 okulda 5000 kişiye ulaşarak çalışmalarını gerçekleştirdi.

Pandemi nedeniyle web seminer şeklinde gerçekleşen proje final toplantısında Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven yaptığı açıklamada; tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin en çok kalp ve damar hastalıkları nedeniyle olduğunu, bu hastalıklara bağlı ölümlerin de artarak devam edeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Kenan Güven; “Tedavi edilebilir ve önlenebilir olan kalp damar hastalıklarında farkındalık çalışmaları konusunda Vakfımız sürekli yeni çalışmalar ve girişimlerde bulunmaktadır.

Tedavilerin en kolay yolu, hastalanmadan evvel doktora kontrol amaçlı gitmeyi alışkanlık haline getirmektir.

Halkın, kalp damar hastalıklarından korunma ve bu hastalıkların önlemesi ile ilgili bilinçlendirmesi, sağlık harcamalarının kendimize ve ülke ekonomisine olan olumsuz etkisini de azalttığını düşünüyoruz” dedi.

Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven; ülkemizde bazı bölgelerde çocuk kardiyoloğunun olmayışı, oradaki ailelere ulaşmak ve onlara çocuk kalp sağlığı konusunda bilmeleri gereken önemli bilgilerin verilmesi ve eğitilmesi gerektiği durumunun ortaya çıktığını ve bu programın bir finansal boyutu da olacağı gerçeğiyle AB fonlarına başvuru yapıldığını belirtti.

Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven; “İtalya Kalp Vakfı’nın çok değerli yöneticileri ve akademisyenlerinin de değerli fikirleri ve çalışmalarından faydalanarak tamamladığımız projede, yarınlarımızın teminatı çocuklarımızın daha sağlıklı ve iyi kalpli birer yetişkin olarak hayatlarını devam ettirebilmeleri için birlikte yol aldık ve bundan sonraki dönemlerde de birlikte yeni projelerde ve çalışmalarda yer almayı ve her iki ülke halkının kalp sağlığı için Türk – İtalyan Kalp Vakıfları olarak faydalı olacak çalışmalarda birlikte olmayı arzu ettiğimizi de ifade etmek isterim” dedi.

Kenan Güven; “Ülke olarak yaşadığımız pandemide bu kaygı verici durumu en az hasarla atlatmayı umuyor, risklerin ortadan kalktığına dair yapılacak resmî açıklamalardan sonra yeniden bir arada olmayı düşünüyor ve umuyoruz” dedi.

İtalya Kalp Vakfı Başkanı Emanuela Folco, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da toplantıya katılarak birer konuşma yaptılar.

Proje ile ilgili çalıştay; Türk Kalp Vakfı çocuk kardiyoloji merkezi direktörü, pediyatrik kardiyolog Prof. Dr. Türkan Ertuğrul, Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kardiyolog, Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak ve İtalyan Kalp Vakfı Kardiyoloji Uzmanı Daniela Carolina Giudiece, Prof. Paolo Magni ve proje koordinatörü Şebnem Ören ile proje koordinatör yardımcısı Cristina Bolsi’nin sunumları ile gerçekleşti.

Pediyatrik Kardiyolog Prof. Dr. Türkan Ertuğrul yaptığı konuşmada, Türk Kalp Vakfı liderliğinde ve İtalyan Kalp Vakfı’nın destekleriyle Batman ilimizde gerçekleştirilen projede, 165 ilköğretim okulu öğrencilerinin velilerine, okul aile birliği üyelerine, öğretmenlerine ve ayrıca ildeki aile hekimleri, hemşire ve sağlık çalışanlarına “Çocuk Kalp Sağlığı“ konusunda eğitimler verildiğini belirtti.

Prof. Dr. Türkan Ertuğrul;

“* Doğumsal Kalp Hastalıkları nedir?

* Tüm dünyada ve ülkemizdeki Doğumsal Kalp Hastalıkları görülme oranı ne kadar?

* Niçin bazı çocuklar kalp hastası olarak dünyaya gelir?

* Doğumsal Kalp Hastalıklarını önleme yolu ve Annelerin gebelikleri sırasında nelere dikkat etmeli? 

 * Doğumsal Kalp Hastalıkları gebelik sırasında tanınabilir mi? Çocuğun Doğumsal Kalp Hastası olduğu anlaşılabilir?

* Doğduktan sonra anne, bebeğinin Doğumsal Kalp Hastası olduğunu hangi belirtilerle anlayabilir?

* Doğumsal Kalp Hastalıklarının tedavisi var mı?

gibi pek çok soruya  yanıtı içeren konferanslar gerçekleştirildiğini,  sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapma alışkanlıklarının” çocukluk yaşından itibaren verilmiş olması, sağlıklı beslenmenin ne olduğu, egzersizin kalp damar sağlığına olumlu etkisi, çocuklar spora hangi yaşta ve hangi tür sporlarla başlamaları gerektiği ile ilgili konularda bilgilendirmeler yapıldığını ve bu seminerler sonunda sorulan sorularla verilen eğitimlerin yerini bulduğunu sözlerine ekledi.