03.07.2019

Çocuk Kalp Hastalıklarında Koruyucu Hekimlik

Kalp damar hastalıklarından ölümlerin en aza indirilmesinde koruyucu hekimliğin ve bilgilendirmenin önemi yadsınamaz.

Hastalıkların iyileşmesinde en kolay ve en ucuz yol, daha hastalanmadan evvel önlem alınmasıdır. Böylece hem ülke ekonomisine hem de kendi bütçemize büyük katkı sağlamış oluruz.

Öncelikle koruyucu hekimlik dediğimiz bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının toplum genelinde yaygınlaştırılması gerekir ki, bu konuda son yıllarda epey mesafe kat edilmiştir.

Çocuklarımızın sağlıklı bireyler olarak hayata başlamaları biz ebevenylerin elindedir.

Her 100 canlı doğumdan biri doğumsal kalp hastası olarak dünyaya gelmektedir.

Daha anne karnında iken bebeğin kalp sağlığına önem verilmesi gerekir. Planlı gebeliklerde, gebeliğin ilk iki ayında folik asit dışında herhangi bir ilaç kullanılmamalı, herhangi bir radyasyona ve ışına maruz kalınmamalıdır.

Gebeliğin 16. haftasında “Fetal Eko” ile doğumsal kalp hastalıkları tespit edilmektedir.

Çocuklarda kalp damar hastalıkları ile ilgili koruyucu hekimlikte, aşılama, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırma, spor alışkanlığı kazandırma, periyodik olarak kardiyolojik muayeneleri yaptırmak ve en önemlisi de kalp damar hastalıklarının belirtileri ve önlenmesi ile ilgili olarak ailelerin eğitilmesi gerekir.

Çocukluk yaşlarda geçirilen boğaz enfeksiyonlarının yaklaşık %85’i viraldir ancak, %15’i de A Grubu Beta Hemolitik Streptokoklardır (Boğaz ve burunda yaşayabilen bakteriler) Beta Hemolitik Streptokoklarının neden olduğu boğaz enfeksiyonu erken fark edilmezse romatizmal kalp hastalıklarına yol açar. Bu durumda boğaz enfeksiyonu geçiren her çocuğa mutlaka boğaz kültürü yapılmalı ve enfeksiyonun nedeni araştırılmalıdır.

Tahlil neticesinde eğer beta mikrobu tespit edilmiş ise çocuğa mutlaka antibiyotik tedavisi yapılmalı ve takip edilmelidir.

Farkına varılamamasından dolayı maalesef kalp hastası olarak yaşamak zorunda kalan çocuklarımızın daha sağlıklı olmaları için hem aile hem toplum olarak el ele vermeli, bilinçli, bilgili, iyi kalpli ve sağlıklı bireyler yetişmesini sağlamalıyız.