Grip Aşısı İçin Bilinmesi Gerekenler
Özellikle de kış aylarında yayılım gösteren Grip olarak tanımladığımız hastalık tablosuna neden olan çok sayıda bakteri ve virüs vardır. Hastalık; aksırık, öksürük, yükselen ateş, eklem ağrıları, kırıklık, iştahsızlık, kusma, bulantı, ishal vb. belirtilerle ortaya çıkabilir. Burada sözü edilen, 100 yıl önce, Hipokrat zamanında bilinen, Dünyaya Yayılma Eğilimli-Pandemi, Uluslararası Bildirimi Zorunlu Hastalıklar Listesinde yer alan Hemofilus İnfluenza Virüsünün nedeni olan Kış Gribi ve ona karşı var olan aşıdır.
- Grip aşısı influenza virüsü ile hazırlanan canlı olmayan, ölü aşıdır. Bu nedenle canlı aşılar gibi korkutucu yan etkisi yok denecek kadar azdır. Aşının hazırlanışında görev alan, başta yumurta olmak üzere, maddelere karşı alerji varsa aşı yapılmamalıdır. Guillain Barre Sendromu denilen, çocuk felci benzeri felç hastalığı olanlara bu aşı yapılmaz.
- Yalnızca İnfluenza A ve B virüsünün neden olduğu grip için koruyucudur( Tıbbi Bilgi; İnfluenza virüsünün 3 tipi var; A,B,C. Her tipin alt tipleri var)
- Aşılar A ve B Tiplerine karşı hazırlanır.
- Koruyuculuğu; çocuklukta uygulanan, erişkinlerde de yapılması gerekli olan Hepatit B, tetanos aşısı gibi %100 yüz değildir. Hazırlandığı tiplere karşı; yaklaşık % 70 dir. İnfluenzanın diğer tiplerine karşı koruyuculuğu;% 30’u geçmez. Çünkü İnfluenza virüsü her yıl farklı alt tipi ile hastalığa neden olur. Aşı bir önceki yılda görülen alt tip vb. tiplerle hazırlanmıştır.
- Grip aşısı Kuş gribinden korumaz. Kış Gribinden korur. Aşı yapıldıktan sonraki günlerde, grip tablosu ile hastalananlar, bunun aşıdan olduğu yanlış görüşündedir. Aşı ölü aşıdır. Başka bir mikropla hastalandığımız zaman aşıyı sorumlu tutmamalıyız. Hekime başvurup, tanı konulmasına yardımcı olmalıyız.
Kimler Aşı Olmalıdır. Bu konuda farklı ve çelişkili yaklaşımların olduğunu vurgulamak gerekir.
- Sözü edilen durum dışında isteme bağlı olarak herkese aşı yapılabilir.
- Sağlıklı çocuklara aşı yapılması gerekmez Kreş ve çocuk yuvalarında risk varsa toplu aşı yapılabilir. Yoksa yapılmasına gerek yoktur. Ancak; bağışıklık sistemi güçlü olamayan, erken, düşük ya da aşırı tartılı olanlara, kalıcı bir hastalık ya da bozukluğu olanlara, özellikle de doğumsal ve sonradan oluşan kalp hastalığı ve kalp anomalisi olan, 6ay- 5 yaşlardaki çocuklara önerilmektedir. Bu çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarısık görülmektedir. Zatürriyeye yol açan bu başlangıç ölümlere yol açabilir.
- Dünyada ve Ülkemizde, 5 yaş altı ölümlerde 2. neden solunum hastalıklarıdır. Bu çocukların çevresindekilere de aşı önerilmektedir. Örnek; Anne. Baba, bebeğe bakanlar
- Kanser hastalarına aşı önerilmektedir. Bunun yanı sıra kalp hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek hastalığı olanlar risk altında ise aşı önerilmektedir.
- Yaşlılara her yıl aşı öneren görüşlere karşın, aşının hazırlanışında, içinde var olan Cıva ve alüminyum ağır metallerin erken demansa yol açacağı görüşü de göz ardı edilmemelidir.
Sonuç olarak; Sağlık Ünitelerinin ve Hekimlerin önerisi ile Grip Aşısı uygulaması, Uluslararası alınmış bir karardır. Sağlıklı Yaşam için önemlidir.