Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler

09.05.2018

1. Gebelikten önce; evli çiftlerin kendilerinde ya da ailelerinde doğumsal (kalıtsal- genetik) ya da sonradan tanısı konulmuş, kalp ve damar hastalığı olup olmadığı araştırılmalıdır.

2. Depolarda saklanan, başta pirinç, bulgur, nohut, fasulye, un, susam vb. tüm yiyecekler küflenebilir. Küflü yiyecekler yenildiği zaman içinde bulunan Afla Toksin, Karaciğer başta olmak üzere tüm organlara zarar verilebilir. Bu organlar arasında Kalbimiz ve Damarlarımız da yer almaktadır. Bu nedenle gebelikte küflü besinlerden uzak durulmalıdır…

3. GDO’lu ürünlerden uzak durulmalıdır. Hayvansal ve bitkisel ürünlerin genetik yapıları değiştirilerek, üretim arttırılmaktadır. Bu ürünler son yıllarda hızla artmıştır. Kalp ve damar sağlığımız için tehlikelidir. Kanserlere ve değişik hastalıklara neden olan gizli bir tehlikedir.

Yeterli Vitamin ve Mineral desteği alamayan annelerin bebeklerinde Kalp ve Damarlarda bozukluklar görülebilir.

4 Şeker Hastalığı (Diabetes) riskinin yanı sıra Tiroit Bezi iyi çalışmayan anne adayından doğan bebeklerde; Kalp ve Damar başta olmak üzere organ ve dokularda anomaliler görülebilir.

5. Gebelikte 6-11 kilodan fazla ve az kilo almak hem bebeğin hem annenin sağlığı için sakıncalıdır. Hekimin önerisi ile beslenmeli ve hareketli yaşam için doğru davranmalıdır.

6. Stresten uzak duran anne adaylarının hem kendileri hem bebekleri sağlıklı olacaktır. Aşırı stres; anne karnından başlayarak kalp sağlığımızı olumsuz etkilemektedir.

7. Obesite (şişmanlık); hareketsiz yaşam nedeniyle de ortaya çıkar. Bu durum kalp ve damar hastalıklarına yol açmaktadır.

Prof. Dr. Yıldız Tümerdem

Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Toplum Hekimi Uzmanı