Hipertansiyon ve Tuz

Tuz hayatın sürdürülebilmesi için elzem bir mineraldir. Vücudun günlük 500mg sodyuma ihtiyacı vardır. Fazla tüketimi ise zararlı olabilmektedir. Hipertansiyon büyük oranda genetik bir hastalık olmakla birlikte yüksek tuz tüketiminin tansiyonun yükselmesine yol açtığı bilinmektedir. Özellikle yaşlılarda böbrek fonksiyonunun azalması ile birlikte böbrekler fazla tuzu atamamakta ve tansiyon yükselmektedir. Hipertansiyon hastalarında günlük sodyum tüketimi 1500mg altında olmalıdır (1.5gr).  Sofra tuzunda %40 sodyum olduğundan günlük tuz tüketimi yaklaşık 4gr. altında olmalıdır.  Diyetteki tuzun sadece yemeğe katılan tuzdan ibaret olmadığı ve %75 tuzun hazır gıdalardan alındığı unutulmamalıdır. Tuz hayatın sürdürülebilmesi için elzem bir mineraldir. Vücudun günlük 500mg sodyuma ihtiyacı vardır.