İNME VE KALP

İnme (felç), beynin bir bölgesini besleyen kan akımının kesilmesi sonucu oluşan hücre ölümünün ortaya çıkarttığı fonksiyon bozukluğudur. İnmelerin bir kısmı beyin kanamasına bağlı olsa da  3/4’ünden fazlası beyne kan götüren damarlardan birinin pıhtı ile tıkanmasına bağlıdır. Yani inme bir damar hastalığıdır. İnme, dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra gelen en önemli ölüm nedenlerinden bir tanesidir . ABD’de dakikada ortalama bir kişi inme geçiriyor; üç dakikada bir kişi de inme nedeniyle yaşamını yitiriyor.
İnmenin nedenleri arasında kalp hastalıkları önemli yer tutmaktadır.

İnmeye yol açan kalp hastalıkları:  
1. atriyal fibrilasyon
2. atriyal flutter
3. protez kapaklar
4. kalp yetersizliği
5. kalp krizi
6. mitral darlığı
7. sağdan sola şant yapan kalp delikleri (patent foramen ovale gibi)

Ayrıca kontrolsüz hipertansiyon da kanamaya bağlı inmeye yol açabilir.

Yukarıda belirtilen kalp hastalıklarının inmeye yol açması, kalpte oluşan bir pıhtının bulunduğu yerden koparak beyin damarlarından birini tıkaması şeklinde olmaktadır. Bu nedenle pıhtıya bağlı inme tedavisi yapan nörologlar hastalarını mutlaka kalp doktorunu tarafından değerlendirilmesini isterler.

İnme belirtileri:  
İnme çok acil müdahale edilmesi gereken ciddi bir durumdur, saniyelerin önemi vardır. Bu nedenle aşağıdaki inme belirtilerinin bilinmesi sizin veya bir yakınınızın hayatını kurtarabilir
1) Yüzde, kol veya bacaklarda ani his ya da kuvvet kaybı, uyuşma, karıncalanma. Özellikle vücudun tek bir tarafında olması (sağ/sol) inme için çok anlamlı bir belirtidir.
2) Ani gelişen bilinç bulanıklığı, konuşma ya da anlama güçlüğü.
3) Tek ya da iki gözde ani gelişen görme güçlüğü.
4) Aniden yürüme güçlüğü gelişmesi, baş dönmesi, denge kaybı.
5) Nedeni bilinmeyen ani ve çok şiddetli baş ağrısı.

Tanı:
İnme tanısı CT ve MR gibi görüntüleme yöntemleriyle konur.

Tedavi:
İnme tedavisi temelde beyin damarındaki pıhtıyı eritmek için pıhtı eriticiler ve kan sulandırıcılardan oluşur.

Önleme:
İnme büyük oranda sekel bırakabilen bir hastalık olduğundan en etkin tedavisi inmenin önlenmesidir. Kalp hastalıklarına bağlı inmeyi önlemek kardiyologların alanına girer. Yukarıda belirtilen kalp hastalıkları olan kişilerin inme geçirme riskini kardiyolog çeşitli parametrelere bakarak hesaplar ve gerekli kan sulandırıcı tedaviyi düzenler. Kullanılan ilaçlar; a) aspirin, b) clopidogrel, c) warfarin (coumadin), d) yeni nesil kan sulandırıcılar (dabigatran, rivaroxaban, apixaban vb.) dir. Bu ilaçların inmeyi önledikleri için hayat kurtarıcı ilaçlar olmakla birlikte doğru kullanılmadığında ciddi hatta ölümcül kanamalara yol açabilecekleri de unutulmamalıdır. Bu nedenle hastalar ilaçları mutlaka önerilen dozlarda kullanmalı ve takiplerini düzenli olarak yaptırmalıdırlar.