Kalp Hastaları Kış Aylarında Sağlıklarına Daha Fazla Özen Göstermeli

Kalp krizlerinin mevsimsel farklılıklar gösterdiği bilinmektedir. Havaların soğuduğu son bahar sonları ve kış aylarında ani ölümler daha sık olmakta ve bunların da önemli bir kısmını kalp krizleri oluşturmaktadır.

Özellikle soğuk rüzgarlara karşı yürümenin kalp krizine davetiye çıkarmaktadır. Kalp damarlarında darlık bulunan kişilerde soğukta göğüs ağrıları daha kolay meydana gelmektedir. Çünkü soğuk hava kalp damarlarında spazma yani büzüşmeye sebep olmaktadır. Bunun neticesinde kişinin koroner damarlarındaki darlık daha da artmaktadır.

Kış aylarında kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirmemiz sebebi ile COVID 19enfeksiyonuna yakalanma olasılığımız artıyor. Bu enfeksiyon özellikle kalp yetmezlikli hastalarda daha ağır seyrediyor. Bu bakımdan hastalarımızdan mutlaka aşılarını olmalarını istiyoruz. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına kış aylarında çok daha fazla önem vermeleri gerekiyor.

Bir kalp hastası soğukta rüzgara karşı yürürse, hele bir de bunu tok karnına yaparsa kalp krizine davetiye çıkarmış olur. O nedenle kalp hastalarının mecbur kalmadıkça bu havalarda dışarıya çıkmamalarını ve bilhassa da rüzgara karşı yürümemelerini istiyoruz.

Soğuk havalar sadece kalp krizi riskini arttırmıyor. Aynı zamanda kalp yetmezliği olan hastaları da etkiliyor. Bu hastalarda nefes darlığı şikayetlerinin içinde bulunduğumuz aylarda daha arttığını biliyoruz. Araya giren akciğer hastalıkları mevcut tabloyu daha da kötüleştiriyor.