Son yıllarda kaya tuzunun hipertansiyona yol açmadığı ve tuz kısıtlaması yapılan hipertansiyon hastaları tarafından tüketilebileceği yönünde yorumlar yapılmaktadır. Bilindiği gibi, aşırı tuz tüketimi hipertansiyon ile ilişkisi bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır.   Hipertansiyona yol açan tuzun içindeki sodyum molekülüdür. Dolayısı ile önemli olan tuzun içindeki sodyum miktarıdır.  Kaya tuzunun içerisinde sağlık açısından olumlu olarak anılan bazı mineral ve elementlerin olduğu doğrudur. Ancak bu moleküller sağlık açısından anlamlı olamayacak kadar düşük düzeydedir. Ayrıca, kaya tuzlarının bileşiminde, insan sağlığı için risk oluşturabilecek radyoaktif maddeler ve ağır metaller de bulunabilmektedir. En önemlisi de kaya tuzunun % 97.4’ü bildiğimiz tuzdan oluşmaktadır. Yani sodyum içeriği açısından sofra tuzundan anlamlı bir farkı yoktur. Sonuç olarak kaya tuzunun da fazla tüketimi kalp ve damar sağlığı açısından sakıncalıdır.

Sağlıklı bireyler günde 6gr altında tuz tüketmeli, hipertansiyon hastaları ise günlük 4 gr.’ ı geçmemelidir.