Koroner kalp hastalıklarından kalbimizi koruyabilir ve de oluşmuş olanı tedavi edilebiliriz. Erken dönemde yakalamak için neler yapmalıyız?

Düzenli kontrol: Ailesinde kalp hastalığı olanların şikayetleri olmasa bile 30’lu yaşlardan itibaren, aile hikayesi olmayanların ise 40’lı yaşlardan itibaren (şikayet varsa daha erken) bir kardiyoloji uzmanına düzenli kontrolleri önerilir.

Bu kontrollerde EKG, Ekokardiyografi, Efor testi ve kan tahlilleri yapılır. Uzman doktorun önereceği daha fazla tetkik de istenebilir ve bu tetkikler belli aralıklarla tekrarlanır. Ailesinde kalp hastalığı olanlar, diabet ve yüksek tansiyon hastaları, fazla kilolular bu kontrolleri daha da titizlikle yaptırmalıdır. Diabet, yüksek tansiyon hastası iseniz ilaç ve diyetinize dikkatle uyunuz.  Sigarayı bırakınız. Bunun için kalp hastası olmayı beklemeyiniz.

Beslenme biçiminizi değiştirin. Kalp sağlığının korunmasında doğru ve dengeli beslenme önemlidir. Doğru beslenme biçimini çocuklarınıza öğretiniz. Hayvansal yağlardan uzak bitkisel yağlar (özellikle zeytinyağı) kullandığınız bir mutfağınız olsun. Kırmızı eti sınırlı tüketin. Ağırlık balık, hindi, tavuk olsun. Tahıllı gıdalar bol tüketilebilir.

Sebzeler, salatalar, meyveler mutfağınızdan eksik olmasın. Beyaz un yerine kepekli un tercih edin. Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tüketiniz.

Hareketli olun. Yürüyün. Her yere araba ile gitmeyin. Aşağı inerken bile asansöre binme huyundan vazgeçin. Haftada en az 3 kere en az 1 saat yürüyün.

Günümüzün hastalığı bilgisayar ekranından lazım olmadıkça uzak kalın. Çocuklarınızı da uzak tutun.

Stresi yenmeye çalışın. Bunu yalnız başaramıyorsanız profesyonel yardım alın.

Sağlıklı günler dilerim.