Sağlıklı ve uzun yaşamamız için neler bilmeliyiz?

  • Anne karnından başlamalı doğru beslenme ve hareket. Anne adayı sigara içmemeli, gebelikte doğru beslenmeli, mutlaka yeterli vitamin-mineral almalıdır.
  • Anne sütü ile en az 6 ay beslenen bebekler sağlıklı olacaktır. Kap sağlıkları da öyle. 2 yaşına kadar anne sütünü verebiliriz.
  • Çocuklarımızı, tuz ve şekerden uzak tutmalı, yukarda sözünü ettiğimiz yiyeceklerden uzak durarak, sigara içmeyerek, bol su içerek, doğal beslenerek, hareket ederek onlara doğru örnek olmalıyız.

Boy ve tartımıza göre Vücut Kitle İndeksimizi bilmeliyiz. BMI denilen uluslararası ölçümde değer 25’in üstüne çıkmamalıdır. Bu değerlendirme şöyle yapılır;
Boy x Boy = bir değer çıkacak. Tartımız kilo olarak bu değere bölünecek, çıkan sayı; 18.5 den az ise zayıflık. 18.5-25 arası normal, 25-30 arası aşırı tartı, 30-35 şişmanlık, 35 üstü ölümcül şişmanlıktır. Bel çevremizi; Kadınlarda 80-88 cm, erkeklerde; 94-98 cm üstüne çıkarmamaya özen göstermeliyiz.

  • Hiç değilse 6–12 ay aralıklarla sağlık kontrolü yaptırtmalıyız.
  • Tiroit bezimizi unutmayalım. Çalışmalarımızın sonucuna göre; Ülke genelinde, her beş kadına karşı bir erkekte görülen, Guatr oranı; % 26–32 oranında idi. Çalışmalarımız sürmektedir.
  • Beyin hücrelerimizin yaşlanarak yok olmasını önlemek de elimizde. Sözü edilen önlemlerin yanı sıra, toplumsal çalışmalar, yaşama olumlu bakış bireyin beyin hücrelerinin korunmasını sağlamakta, hücreler arası iletişimin duraklamasını önlemektedir. Erken bunama vb. önlenmektedir.