Sıcak Havalarda Kalp Sağlığı

Sıcak havada vücutta iki önemli değişiklik olur.

  1. Sıvı ve elektrolit (tuz) kaybı
  2. Cilt altı damarların vücut ısısını düşürmek için genişlemesi

Bu iki olay kan basıncını düşürür, bunu düzeltmeye çalışan kalbimiz de nabız sayısını ve kasılma gücünü artırır. Dolayısı ile sıcak havalarda kalbin iş yükü artar. Normal kalpler için sıcakta çok ağır spor yapanlar hariç bu durum bir sorun oluşturmaz ancak kalp hastaları, çocuk ve yaşlılar için tehlikeli olabilir.

Sıcak havada dışarıda fiziksel iş yapanlar ve sporcular dikkatli olmalıdırlar. Öncelikle bol sıvı alımı çok önemlidir. Alkol, kafein ve yüksek şeker içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.

Vücut aşırı zorlanmamalı, aşırı yorgunluk, nefes darlığı, baş dönmesi, sersemlik, bulantı, kas krampları gibi şikayetler olursa kapalı ve serin bir alana geçilip dinlenilmeli ve serin bir sıvı içilmelidir. Mümkünse saat 12-16 arası direkt güneş altında bulunulmamalıdır.

Kıyafetler açık renkli ve ince olmalıdır. Sindirim aktivitesi de kalp yükünü artıracağından ağır ve yağlı yemekler yenilmemelidir. Daha sık ve hafif beslenilmelidir. Kalp veya tansiyon ilacı kullananlar doz ayarlaması için doktorlarına başvurmalıdırlar.